18.3.07

Regne d’Aragó?


(Carta publicada a l'AVUI del 26/01/07)

El cap de setmana passat el Telenotícies de TV3 vaparlar de la reunió dels presidents de Catalunya, València, Balears i Aragó al Palau del Lloctinent per instituir un nou patronat de l’Arxiu de la Corona d’Aragó (ACA). És indignant el profund desconeixement de la història del nostre país per part dels periodistes que van presentar la informació.

És absolutament erroni anomenar Regne d’Aragó el conjunt d’aquests quatre territoris, perquè de Regne d’Aragó només hi havia el que geogràficament correspondria ambl’actual comunitat autònoma de l’Aragó, amb capital a Saragossa. Per contra, la Corona d’Aragó –amb capital a Barcelona– era la sumade molts Estats: el Principat de Catalunya, el Regne de València, el Regne de Mallorca, el Regne d’Aragó, el Regne de Sicília, el Regne de Jerusalem...

A més, cal deixar constància que els lligalls medievals dipositats a l’ACA corresponen bàsicament a l’antic Arxiu Reial de Barcelona.

Rubèn Novoa i Arranz

www.HistoCat.cat

4 Comments:

Anonymous Anònim said...

Això ho diu i reconeix l'Institut Cervantes a la seva web i tot.

Però clar, si els periodistes s'equivoquen en denominar la Corona i els polítics sospito que tenen molts interessos que no són ni la veritat ni l'exactitud històrica ni la vergonya, doncs aleshores tothom a parlar del que no és sinó del que diuen al TN que més li agradi.

2:21 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Aixó de la "Corona de Aragón" es un invent d'un tal Zurita.
Corona Catalana, Corona de barcelona, Aragó era com una "autonomia" de les d'ara i res mes.
http://xpoferens.blogspot.com/2006/09/corona-catalana.html

11:27 p. m.  
Anonymous Anònim said...

El més correcte és parlar d'Estats Catalans quan ens referim a la Corona d'Aragó.

Una salutació.

5:58 a. m.  
Anonymous Anònim said...

No hi estic gens d'acord. El concepte de Corona d'Aragó es tant nostre com dels aragonesos estrictes o com dels sicilians de l'època.
Treguem-nos la barretina i, sobretot, tinguem la sensibilitat amb els nostres amics i aliats històrics com son València, Aragó, les illes, etc. que Castella maï ha tingut amb nosaltres.
Corona Catalana? Estats Catalans? Us en foteu de la Història real tal i com han vingut fent els castellans? Fent com ells us converteix en el mateix que ells.

Visca la nostra Corona d'Aragó!!

7:50 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home