4.3.07

Cuba = la Cabana ?


(Enviat per en Jordi Mas)


Oi que en Bilbeny diu que Havana ha de venir de cabana?

Doncs potser n'ha quedat un rastre.



20/02/2007 ESDEVENIMENT MULTITUDINARI A CUBA

Castro, supervendes

- 'Cien horas con Fidel' es converteix en el llibre més venut de la fira literària de l'Havana
- La desaparició mediàtica del líder cubà desperta l'interès popular

HUGO LUIS SÁNCHEZ
L'HAVANA

No ha sorprès a ningú la notícia que el llibre Cien horas con Fidel fos el més venut de la 15a Fira Internacional del Llibre de l'Havana, que va acabar diumenge passat a la seu de la Fortaleza de La Cabaña, de la qual en el seu dia el rei Carles III va dir que, a causa del cost de la construcció, bé podria ser vista des de Madrid.

Sense proposar-s'ho, la llarga entrevista al líder cubà realitzada per Ignacio Ramonet, un francès-espanyol, segons se'l presenta aquí, va tenir el millor màrqueting: el creixent interès de la ciutadania per saber més coses de Fidel Castro, marcat per la seva sortida temporal de l'escena política nacional des de l'agost, provocada pel deteriorament del seu estat de salut.

A això s'hi suma que el líder cubà gairebé va desaparèixer del tot dels mitjans de difusió, molt lluny del seu estil d'estar sempre present i comentar-ho tot, des de l'enfrontament amb el seu acarnissat arxienemic, els EUA, fins a apreciacions meteorològiques, passant per l'agricultura o per l'estalvi energètic, en què tenia concentrats els seus esforços fins que va ser necessari operar-lo i va passar el comandament al seu germà Raúl.

Indagacions de Chávez

De la nit al dia, el rumor va venir a omplir aquest buit, excepte les escasses oportunitats en què es passaven algunes imatges de l'estadista convalescent, el seu amic, el president veneçolà, Hugo Chávez, avançava una mica respecte a la recuperació del mandatari amb comunicats mèdics des de Caracas o arribaven detalls de Raúl Castro.

Del llibre de Ramonet se'n va parlar força, però sobretot d'aquesta segona edició ampliada, perquè la primera gairebé no la va veure ningú, no apareixia per enlloc. Era la pregunta constant a les llibreries i la resposta dels venedors sempre era la mateixa: "No ho sé". També la gent s'ho preguntava. Ningú tenia una resposta positiva.

Ara se sap que l'edició es va haver de reservar per a la fira, que és el principal esdeveniment literari del país, àvid de veure nous títols, que si no és en aquesta oportunitat difícilment els podran adquirir en una altra ocasió. La xifra de llibres comprats supera el milió d'exemplars aquesta vegada i van assistir a la trobada de La Cabaña més de 650.000 visitants, amb un percentatge molt elevat de nens arrossegant els seus pares per tot aquell enorme recinte. De Cien horas con Fidel se'n van vendre 22.000 exemplars, segons el president del comitè organitzador de la fira, Iroel Sánchez.

De la passejada pel recinte en destacava la imatge d'un escolar portant entre les mans Cien horas con Fidel al costat d'algun volum de Juan Padrón, el caricaturista local que fanatitza els nens amb els seus personatges de Mambifes, els patriotes que lluitaven contra la colònia, o vampirs en el seu afany de poder viure a ple sol i no haver de dependre de les ombres de la nit. N'hi havia prou de recórrer l'exposició per adonar-se que era una cosa molt usual.

Hi ha dos factors que en aquest punt s'han de tenir en compte: l'hàbit de lectura a Cuba és gran i augmenta, més entre la infància, i que dels llibres se'n pot dir que, en alguna mesura, estan a l'abast de gairebé totes les butxaques. Un títol car pot costar un dòlar (76 cèntims d'euro), però el salari mitjà deu rondar els 15 dòlars (11 euros). Càlcul molt difícil de fer --si car o barat-- perquè part de la cistella bàsica de la compra està subsidiada i la salut i l'educació són gratuïtes. En canvi, 12 euros són 12 euros.

Altres títols de caire polític també perseguits pels lectors van ser sobre la figura d'Ernesto Che Guevara. En primer lloc hi havia Memorias en tu mochila i La muchacha de la guerrilla del 'Che'.

La fira prosseguirà ara recorrent la resta de l'Illa, però va tancar les portes a La Cabaña, erigida en el lloc escollit pels anglesos per ocupar l'Havana el 1762 i recordada també perquè als murs dels seus fossats es realitzaven els afusellaments, la forma que estableix la llei per a les execucions.

La Cabaña és avui un emblema cultural, de fira en fira, que per a l'any que ve tindrà com a convidada Galícia, i Fidel segueix sent el líder de la Revolució, encara que gairebé no se'l vegi. La consigna diu: "Se sent, se sent, Fidel està present".


www.HistoCat.cat

3 Comments:

Anonymous Anònim said...

I on és el rastre? En el nom del castell? Doncs aleshores no fotis aquest panegíric del Fidel, home, que es fa pesat. Digues que a l'Havana hi ha un castell que es diu la Cabanya i prou.

11:39 a. m.  
Anonymous Anònim said...

us sona Copacabana?

12:33 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Si no poso la referència es podria dir que m'ho invento; i si poso l'article resulta que és un panegíric. Escriu doncs tu mateix al Periódico dient-los això mateix, que fan panegírics d'en Fidel. La postura més fàcil és criticar-ho tot sense aportar res.

9:58 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home