18.3.07

On amagarem les quatre columnes


(Article d'EL PUNT del 01/03/07)

A hores d'ara, la Xarxa d'Entitats Cíviques i Culturals encara no té cap seguretat sobre l'emplaçament de les quatre columnes de Puig i Cadafalc.

La regidoria de Cultura continua marejant la perdiu; que si al costat del pavelló Ludwig Mies van der Rohe, que si al costat del pavelló Itàlia. El cas, però, és que l'esmentada regidoria sembla disposada a enfrontar-se amb la societat civil organitzada que ja fa anys que reclama com el millor emplaçament la plaça Marquès de Foronda, just en un pla superior situat darrere la font de Carles Buïgas i abans del Palau Nacional, un espai tan gran com un camp de futbol i completament buit.

No hi ha cap raó tècnica, econòmica o estètica que impedeixi la seva autèntica restitució d'acord amb la memòria històrica i amb el pensament de Puig i Cadafalc que les va situar (1919-1928) convivint durant molt de temps amb el Palau Nacional fins que el dictador Primo de Rivera les va fer enderrocar per esborrar el simbolisme de les quatre barres catalanes. Ara, després de trenta anys de democràcia es torna a plantejar com amagar aquest simbolisme i se les situa de perfil, de manera que un observador situat a l'avinguda Reina Maria Cristina només en vegi una.

La decisió és política i a les mans de l'Ajuntament està no cometre un bunyol tan irreparable com vergonyant. Els fa por que es vegi la representació catalana de les quatre columnes?


Enric Padrosa, Associaió Josep Narcís Roca i Ferreras

www.HistoCat.cat