11.3.07

Seleccions catalanes camí cap a l'oficialitat


Expulsió provisional
AVUI 20/02/07

Inèdit La Federació Espanyola de Karate expedienta la Catalana amb la suspensió dels drets federatius per haver competit internacionalment Vell L'argument és suplantació en la representativitat d'Espanya
(Jordi Cortada)


La lluita de les federacions catalanes per obrir-se camí a nivell internacional ha topat amb una nova modalitat d'obstacle, o ajut, segons com es miri. La Federació Espanyola de Karate (FEK) ha obert un expedient sancionador contra la Federació Catalana de Karate (FCK), que inclou la suspensió absoluta dels drets federatius -eufemisme que vol dir expulsió provisional-, per haver participat en una competició internacional.

Els fets es remunten al cap de setmana del 20 al 22 d'octubre passat, a Hannover, on es van fer els Mundials júnior i infantil de la World Karate Confederation (WKC), un organisme privat escindit de la Federació Internacional (WKF) ara fa 11 anys justament per obrir el ventall internacional a més d'una federació per Estat.


Inscripció formal

Catalunya va formalitzar a Hannover la inscripció a la WKC, va participar en els campionats i hi va destacar, amb un 12è lloc al medaller júnior per l'or d'Elisabet Gordon en kata modalitat shito ryu, la plata en kumite per equips femenins modalitat sanbon i el bronze de Katia Barranco en kumite modalitat ippon.

La reacció de la FEK, amb l'obertura de l'expedient, no ha estat motivada pel fet d'associar-se a una federació paral·lela (no reconeguda pel COI), sinó per "haver suplantat la representativitat internacional d'Espanya, reservada a la Federació Espanyola", segons ha explicat a l'AVUI el secretari general de la FCK, Àngel Catalán Guallar.

La decisió espanyola es basa, segons explica Catalán, en el fet que "al butlletí d'inscripció posava «Federació Catalana de Karate» i entre parèntesi «Spain», però ho posava perquè, ni que sigui administrativament, veníem d'aquest Estat". "El que és evident és que representem la Federació Catalana, i si vols dir-ho així, Catalunya, i als podis i cerimònies hi vam anar amb la senyera", afegeix el secretari general de la FCK.

Arguments a banda, la sorpresa per a l'organisme català arriba pel fet que els mateixos reglaments de la FEK preveuen sancions a les "federacions autonòmiques" exclusivament econòmiques. "Concretament, entre mig milió i cinc milions de les antigues pessetes", indica Catalán.

A més, l'article setè de la Federació Catalana, entitat jurídicament independent, diu ben clar que "les normes i reglaments de la FEK només s'aplicaran a la FCK [...] quan s'actuï en competicions oficials d'àmbit estatal". Catalán també titlla la decisió de la FEK d'"oportunista". "El seu president [Faustino Soria Morales] té molt clar què ha de fer en relació a Catalunya en aquestes qüestions", afegeix el dirigent federatiu.


Mundials al juny

El secretari general de la FCK també destaca la "molt bona resposta" de suport de les autoritats esportives catalanes davant un cas que encara està en plena tramitació i pendent de negociacions a alt nivell. De moment, els esportistes catalans dependran de "la bona voluntat" de la FEK per competir a nivell estatal, però la FCK no aturarà del tot la feina. "Seguirem fent els exàmens de cinturó negre, per exemple", explica Catalán.

La FCK va optar per acostar-se a la federació internacional paral·lela després que a l'últim campionat d'Europa de les Regions la Federació Espanyola -que en els seus primers anys de vida tenia una relació molt estreta amb estaments militars- retallés dràsticament la presència d'esportistes catalans. Cal afegir que del 21 al 24 de juny se celebraran a Bèrgam (Itàlia) els Mundials absoluts de la WKC, i Catalunya té intenció de participar-hi.

www.HistoCat.cat