6.1.07

Lluís XIV, el Rei Sol, comte de Barcelona (1648)?






La imatge de l'escut diu:
CIVI*1648*BARCINO (interpreto: Ciutat*1648*Barcelona)

La del rei diu:
LVD-XIIII.D.G.RF.ET.CO.B
interpreto:
LUDOVICO-XIIII.DEO.GRATIA.REI.FRANÇA.i.¿COMTE BARCELONA?

Lluís XIII, va ser reconegut Comte de Barcelona el desembre de 1640, el 1641 morí Pau Claris. Però Lluís XIII morí el 1643:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Llu%C3%ADs_XIII_de_Fran%C3%A7a


Llavors vol dir que el seu successor Lluís XIV (el rei Sol) es considerava igualment Comte de Barcelona, fins al 1652 que va caure Barcelona. La moneda es del 1648! És a dir, Catalunya sota França del 1641 al 1652.

Així com hi ha monedes napoleòniques de Catalunya sota l'Imperi Francès, resulta que també n'hi ha de l'època de Rei Sol de Catalunya sota França. Molt curiós.

J.S.
_____________________________
Més informació sobre perquè en Lluís XIII, es convertí en Comte de Barcelona:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Pau_Claris
Pau Claris i Casademunt (Barcelona, 1586 - 1641) en començar el seu mandat aconseguí l'acord d'actuació amb el municipi barceloní; s'enfrontà aviat, però, amb les autoritats reials a conseqüència del saqueig de Palafrugell (juliol del 1638) pels terços del rei, i de les acusacions de contraban fetes contra la generalitat. La crisi s'intensificà, a la primavera del 1639, amb la invasió francesa del Rosselló i la consegüent rendició de Salses, i culminà amb l'empresonament del diputat militar Francesc de Tamarit. El jutge del Breu Apostòlic obrí també informació sobre Claris, acusat d'intervenció en els aldarulls contra els soldats, però no el pogué condemnar per manca de proves. La gravetat dels incidents posteriors —mort de l'algutzir Joan Miquel Mont-rodon a Santa Coloma de Farners, incendi de l'església de Riudarenes i entrada a Barcelona de cinc-cents pagesos (22 de maig de 1640) amb l'intent d'alliberar Francesc de Tamarit, que culminà amb el Corpus de Sang (7 de juny de 1640)— desencadenaren la ruptura definitiva entre la Generalitat i el govern del Comte-duc d'Olivares. La imminent invasió castellana obligà Pau Claris a cercar ajuda militar a França: les converses iniciades pel seu nebot Francesc Vilaplana acabaren amb la firma a Barcelona (12 de desembre de 1640) d'un pacte d'ajuda militar i, posteriorment (16 de gener de 1641), amb la proclamació de la República Catalana sota la protecció de França. La forma de república no arribà, però, a ésser concretada: davant l'imminent perill de setge de Barcelona per l'exèrcit del Marquès de Los Vélez, Pau Claris, en nom del Principat, hagué de reconèixer Lluís XIII de França com a Comte de Barcelona. L'exèrcit francocatalà derrotà totalment les tropes castellanes a Montjuïc (26 de gener de 1641).

Pau Claris morí sobtadament un mes després de la victòria.*

- - - - -
* El nº45 (Juliol) la revista Sàpiens té un especial sobre en Pau Claris amb la investigació del seu emmetzinament.

_____________________________
Font de les monedes: http://liveauctions.ebay.com
"Catalonia. Louis XIIII Sixain 1648, Laureate bust right/Arms, Cal Type 67b, # 115, Choice XF with a full strike and quite rare in this condition."

_____________________________
Més informació a:
http://ca.wikipedia.org/wiki/Pau_Claris
http://www.gencat.net/generalitat/cat/guia/antecedents/
http://www.esquerra.org/sentmenat/cat/catalunya/cext.htm

www.HistoCat.cat