12.2.07

Dr Trueta


Aquesta setmana tindrà lloc la conferència que es farà a la seu del Memorial 1714, a la pl. del Fossar de les Moreres, de Barcelona, sobre la persona del Doctor Trueta, de qui es commemora ara el 30 (crec) aniversari de la seva mort. L’esmentada conferència, serà a càrrec de n’Armand Sanmamed, coordinador de la Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya – FEHC.

El doctor Trueta va estar un gran científic, que a més, té una obra cabdal, "Spirits of Catalonia", i és un altre dels catalans aquí l'estat espanyol impedí que li sigui atorgat el premi Nobel tal i com li va passar a en Guimerà.

Poblenoví de naixement, el Dr. Josep Trueta, nascut en un pis del al carrer que avui dia porta el seu nom, tocant a la Rambla del Poblenou, va ser un patriota compromès amb Catalunya, que patir en les seves carns l'exili a Londres, va ser un gran metge. Als anys 30 i40 del passat segle, va idear i desenvolupar un mètode nou per curar ferides traumàtiques, que permetia el guariment amb molt menys temps i amb menys riscos d'infeccions. El mètode Trueta va ser aplicar abastament durant la segona guerra mundial i va permetre salvar la vida de molts ferits.

No oblidem pas als nostres herois!

Eric Barrat
www.HistoCat.cat

4 Comments:

Anonymous Anònim said...

D'on heu tret que tant a en Guimerà com a el doctor Trueta se'ls hi volgués donar el nobel? Teniu bibliografia?

6:33 p. m.  
Anonymous Anònim said...

2 testimonis:
José Antonio Moledo fa un apunt biogràfic de Josep Trueta a "Gibralfaro", revista de creació literària i d'humanitats, a la Facultat de Ciències de l'Educació, a Málaga. Afirma que va ser nominat en dues ocasions.
Professor Llaurador de la University School of Medicine of LomaLinda (California)recull en el Butlletí dels Casals Catalans de Califòrnia (Tardor de 1997). En aquest article cita l'hisotriador lleidetà Josep Maria Prim, que estava a Estocolm al 1975, ha rebelat que el senyor Madariaga, ministre de justícia republicà, al 1934 s'oposà amb gran força al nomenament d'en Trueta.

3:24 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Si en vols saber més, això es va afirmar a l'acte de la FEHC:

BARCELONA (El Barcelonès), 12.02.2007
Presentació del llibre de Josep Trueta “L'Esperit de Catalunya”, a càrrec de n'Armand Samamend, historiador i membre de la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya.
Assistirà a l'acte, Amèlia Trueta, filla de l'autor i a través de la qual recordarem el seu pare, ara que el mes passat es van complir 30 anys del seu traspàs. Teresa Clota del Memorial 1714 llegirà el poema de Marius Torres, "La Ciutat llunyana".
Lloc: Memorial 1714, plaça Fossar de les Moreres 2-4, Barcelona (El Barcelonès).
Data i hora: Dilluns 12 de febrer a les 7 del vespre.

3:27 p. m.  
Blogger DL said...

Sobre Guimerà i el premi Nobel:

- Maler, Bertil. "Guimerà i el premi Nobel. Serra d'Or, vol XIV, n. 150, 15.III.1972, p. 159-160.

Bàsicament el 1904 la intenció era premiar dues literatures renascudes: l'occitana i la catalana. Es van triar Frederic Mistral i Àngel Guimerà. La tria de Guimerà fou frustrada perquè Espanya protestà que s'avantposés la literatura catalana a la castellana, que no havia rebut cap Premi Nobel. El co-guardonat amb Mistral fou finalment José de Echegaray.

6:00 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home