22.10.06

Sàpiens, la revista...

Avui escric per parlar de la revista Sàpiens. El cas és que m'he comprat el darrer número de la revista mensual, ja que hi ha un especial sobre Cristòfor Colom.

La revista parteix de la premisa que no hi ha proves concloents i que ningú pot demostrar res. Ara bé, els encapçalaments de cada part de l'especial són tendenciosos i posen al mateix nivell teories sense fonament amb teories fonamentades. És curiós, a més, les paraules i citacions textuals que recullen dels historiadors consultats. Quan parla Consuelo Varela i companyia (o sigui, gent pro-oficialitat històrica) els seus arguments són coherents i ben construïts. Hi estiguis o no d'acord, a la revista et presenten quatre línies del pensament de la Varela, i t'ho presenten de manera intel·ligible. Ara bé! La sorpresa m'ha atrapat en el moment en què li toca parlar a en Bilbeny: la revista fa dos blocs, els que diuen A, i en Bilbeny que està en contra d'A. Si a això hi afegim que a les citacions d'en Bilbeny hi ha una mena de neblina estranya... Quan parla en Bilbeny els responsables de Sàpiens li retallen paraules i frases senceres, en una mena d'exercici de síntesi que dóna un resultat més aviat preocupant: les frases d'en Bilbeny són inconexes i carents de sentit. No per la seva sintaxi, sinò pel contingut. Comença parlant de pomes i ho argumenta amb peres... I com que els d'Hisotcat no ens mamem el dit, i a més coneixem els texots i el discurs d'en Bilbeny, la meva conclusió és que tot això no és més que un nou intent de descrèdit de la teoria i la persona d'en Jordi Bilbeny.

Ah! Increïble (però cert) l'opinió de n'Alcoberro. Aquest home és de Pals i és qui més nega que Pals tingués port... Simplement perquè ell no hi veu cap port ACTUALMENT. Vaja, li hauríem de recomanar que comenci a mirar els mapes de la costa catalana d'abans del 1700, a veure què hi troba.

Xevi Mató



www.HistoCat.cat

5 Comments:

Anonymous Anònim said...

Uns altres que mengen de la dependència, en aquest cas, històrica.

11:13 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Ja sé que és anar en contra de l'opinió aparentment majoritària, però la revista Sàpiens la vaig començar a comprar però fa temps que no la compro perquè és com una mena de "Muy Interesante" en versió històrica.

12:50 p. m.  
Blogger Xevi said...

Certament, és una mena de "Muy Interesante". És divulgació massa light i a sobre massa oficialista... I segons el meu punt de vista té massa pàgines en relació a la informació que aporta. Hi ha massa espais en blanc i disseny, de manera que te la llegeixes massa ràpid. S'hauria d'emprar lletra més petita i fer més articles o articles més complerts.

1:09 a. m.  
Anonymous Anònim said...

El Grup editorial d'aquesta revista és pro-espanyolista.

12:03 a. m.  
Anonymous Anònim said...

www.editorialeilgiglio.it www.sovranitamonetaria.org

12:17 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home