1.10.06

La més gran vistòria catalana de tots els segles: Panissars 1 d'octubre de 1285


El proper 1 d'octubre de 2006 a les 11:30h celebrarem a Panissars (Alt Empordà) el 721è aniversari de la més gran victória catalana de tots els segles.

Fa 21 anys (des del 700 aniversari) l'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana organitza la commemoració d'aquesta victória que ens permeté conservar la independència 424 anys més fins el 1714.

Aquesta gran victória succeí 72 anys després de la desfeta de Muret (1213). Pere el Gran venjava així el seu avi Pere el Catòlic mort a Muret.

La gran victória de Panissars fou obra exclusiva dels catalans, tots ens havien abandonat fins i tot els aragonesos. Aquesta victória fou l'epíleg de la croada contra Catalunya després de les victóries navals de les Illes Formigos i de Roses.

Havíem vençut sols el poder de França i del Papa de Roma coaligats.

Ara la situació és ben diferent, no sabem plantar cara ni a Madrid sol, quan ja no tenim altres enemics exteriors a Europa.

L'IPECC ha commemorat aquesta victória catalana durant 21 anys seguits enmig de la indiferència generalitzada de politics, d'associacions catalanes i del poble en general que coneix la més gran derrota catalana del 1714 però no coneix la gran victória de Panissars del 1285.

L'IPECC fa moltes d'aquestes celebracions en solitari sense cap reconeixement públic i ara per acabar-ho d'adobar ens han tret totes les subvencions.

Ens ho posen molt dificil però no afluixarem.

Us invitem aquest diumenge a venir a Panissars (La Jonquera)


Cordialment,
Enric Garriga Trullols
President IPECC

NOTA: Per anar a Panissars (no a dalt del Coll) cal passar el poble de la Jonquera i més enllà de l'antiga duana hi ha un camí a l'esquerra senyalitzat abans d'arribar a l'antiga frontera del Portús.

www.HistoCat.cat