6.9.06

Els dos Cervantes


Aquest estiu he llegit una biografia de Cervantes d'un tal Manuel Fernández Álvares. Es bo, el senyor. La frase més repetida es "a buen seguro", i així va encadenant mentides el molt brètol. També ens dona trossos de la vida d'un tal Cervantes a Valladolid i a Castella. No hi ha una pàgina de la Corona d'Aragó. Desmostra coses amb documents. Conclusió hi ha dos Cervantes i els dos literats, un dolent fins el vòmit i l'altre universal. D'un ens queden merdes i de l'altre ens queda nomes el Quixot trastocat. Del bo li van cremar tots els altres llibres. I el Quixot s'el van tindre que empassar.... Visca en Sirvent Català.

Jaume Valls Altadill

www.HistoCat.cat

2 Comments:

Anonymous Anònim said...

No crec que la biografia de Cervantes feta per M. Fernández Álvarez sigui gaire diferent de totes les altres que es basen en la documentació conservada i que, és clar, tembé deuen encadenr “mentides”. Tanmateix, el que és ben segur (“a buen seguro”) és que només hi ha un escriptor anomenat Miguel de Cervantes i que és autor del Quixot i de la resta d’obres que circulen a nom seu (si aquestes són “merdes”, no m’imagino què deu pensar el nostre comentarista hipercrític de les de Dan Brown).

El corpus cervantí té una gran coherència interna, de manera que una obra remet a les altres. En el Quixot es llegeix que Cervantes va escriure la Galatea. L’autor de les novel·les exemplars declara al pròleg que va fer la Galatea, el Quixot, el Viaje del Parnaso i que está preparant la segona part del Quixot i el Persiles. El mateix diu en el Viaje del Parnaso, on declara que a més ha escrit novel·les i comèdies. Per acabar-ho d’adobar, les dues parts del Quixot, les novel·les exemplars i el Persiles es van editar a la mateixa impremta. Conclusió, només hi ha un Cervantes, un literat universal del qual ens queda una obra prou extensa.

No patiu: a aquest tal Sirvent Català encara li podeu adjdudicar “La tia fingida”.

6:31 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Dient tantes tonteries com aquesta mai ningú us prendrà seriosament.

2:11 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home