El bisbe de Jaen, Sant Ignasi de Loyola, i més ...
(conversa creuada entre Jordi Bilbeny i E.R.)
E.R.
Jordi et voldria fer alguns comentaris :
1) Coneixes el llibre del bisbe de Jaen que està escrit en català i que es coneix com a Bíblia parva ? Per mi és un d'aquells descobriments que em fan preguntar-me què d'allò que dono per suposat en realitat no és cert. Com s'explica l'existència d'aquest llibre ?
veure : http://sunsite.berkeley.edu/catalan/
2) Ignasi de Loyola : Estic regirant tots els llibres que trobo d'història de Manresa i estic investigant el seu homònim (el que ens han amagat) en tres línies d'investigació :
2.1) Família Çesgleyoles (de Iglesias) per afinitat sonora entre leyoles i loyola
2.2) Família Peguera per la importància d'aquesta família en la ciutat de Manresa.
2.3) Família Ça Era o Area per la seva notabilitat a la ciutat de Manresa.
2.4) Família Cumbis (Çes Comes) família també notable que més endavant s'emparentà amb els Peguera i que té un membre protonotari (?) del rei
2.5) Família Vilella, família que té un escribà del rei.
Evidentment si el tapat en qüestió no era de Manresa, aleshores tot falla, però prenc aquest a priori per tal de patir d'algun punt.
També vaig trobar un grabat a la bliblioteca de Manresa a on hi havia Sant Ignasi amb un escut heràldic clarament català i pensava trobar-lo a internet però no l'he trobat i un dia he d'anar a fotografiar-lo a la biblioteca. A peu de fotografia hi havia la paraula "Zeegers".
3) Joan Cristòfor Calbet d'Estrella.
Com que la seva vida sembla estar plena d'incerteses i contradiccions, i a més la tesi tradicional el feia néixer a Sarinyena, encar que historiadors catalans han aportat documents que el fan d'una nissaga sabedellenca. Com que va gaudir del favor imperial i va fer vida a Cort, es tractava d'un personatge provinent d'un família influent i ben relacionada.
Tot això semblen condicions ideal per a tractar-se d'un "tapat". Tapat però de qui ? No en tinc ni idea i posat a tirar dards, tirem-ne doncs : Estrella s'assembla a Creu. Podria haver-hi alguna possibilitat que fos el Sant Joan de la Creu ?
Jordi Bilbeny
No conec la bíblia del Bisbe de Jaén, dita Bíblia parva. Pel cop d'ull ràpid que hi he fet es podria tractar d'un bisbe català destinat allà, o en un altre lloc de la Nació Catalana, i canviat per Jaén. No ho sé.
Pel que fa a Sant Ignasi, és molt suggeridora la recerca que vols començar, a través d'investigar famílies importants de Manresa. Jo també et suggereixo que cerquis per Anes o Ianes o noms semblants, perquè hi ha alguns biògrafs que ens diuen que el seu pare es deia Yàñez, i ara ja sabem que els Ianyes són a Catalunya i a València, fins i tot, n'hi ha agut un que ha deixat obra esrita en català.
I quant a En Calvet d'Estrella, jo ja el donava per Calvet d'Estrella. Ara bé, qualsevol idea de recerca em sembla interessant.
Ja em diràs com et va el que vas trobant.
www.HistoCat.cat
3 Comments:
Podeu trobar una breu biografia d'en Pere Pasqual (1227-1300), bisbe de Jaen, a:
http://vrcultura.uv.es/cultura/colecciones/v/ficha.asp?ID=UV000024
És fantàstic, peró Loiola no té res que veure am "Sesgleioles", perque Loiola i esglèsia no pertenyen a la mateixa paraula. Loiola vol dir Casa en el fanf. Lohi és fang, i ola es més be "caseta" etxe és casa y etxola "caseta" d'allà "chabola" al castellà. És una explicació la que dona el Bilbeny massa extrema per ser veritat.
Sesgleioles té res a vuere amb Loiola? Jaaaajajaja. És clar, perquè i el basc quina classe de merda és. (És conya) Com apunta Euskatalà. Lohia vol dir fang. Res a veure amb "Sesgleioles" i més com a mas del fang. És més, Sant Ignasi quan era camità de les tropes castellanes assaltant Navarra era Iñigo López de Recalde, per ser fill noble. Típic cognom que dóna el patronímic i el toponimic) El nom del pare, Lope i el lloc d'on era Recalde (Al costat del riu).
Sesgleioles? Per a què acostar-nos al basc, si són pocs i no compten?
Publica un comentari a l'entrada
<< Home