21.8.06

El Govern de la Generalitat fa fora el col·lectiu de professors de llengua catalana de les presons de Catalunya


Fa quinze anys, un seguit de persones, atentes a les necessitats de la llengua i la cultura catalanes, van introduir els cursos de llengua catalana a les presons de Barcelona de forma voluntària. La idea, assumida, més endavant, pel Departament de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, es va transformar, amb tot un cos nou de professors, en un lloc de treball desplegat a totes les presons del Principat.

El que es pretenia és que, a través de la llengua, poguéssim fer arribar a les presons un coneixement general de la cultura catalana i de Catalunya. Molts de nosaltres teníem clar que la llengua no era una mera finalitat, sinó tan sols un mitjà. A través dels cursos, introduíem a les aules novel·listes, historiadors, poetes, cantautors, grups de música, presentadors de televisió, comentaristes de ràdio, actors, actrius, i hi desenvolupàvem tota mena d’activitats a fi i efecte de fer de la llengua catalana una eina més de cohesió social i de comprensió i amor de la realitat del país.

En aquests quinze anys han estat nombrosos els personatges de la cultura catalana que han passat per les presons catalanes, mercès a l’impuls i a la iniciativa dels professors de llengua. I a hores d’ara podem dir que el nostre col·lectiu ja havia esdevingut un referent notable i consolidat al si dels Centres Penitenciaris i, en alguns casos, al si mateix de la cultura catalana.

Ara, al cap de quinze anys de feina, i aprofitant –com sembla– una manca d’avinentesa entre el Departament de Justícia i el Consorci per a la Normalització Lingüística, el Govern de la Generalitat ha decidit de forma unilateral eliminar el col·lectiu de Professors de Llengua Catalana de tots els centres penitenciaris de Catalunya.

Argüeixen que, com que ja hi ha mestres al si de les presons, aquests ja impartiran la quota corresponent de llengua catalana entre les altres assignatures.
És a dir, que en lloc de sumar, resten, perquè aquests mestres ja tenien inclòs en els seus programes docents les seves hores respectives de català. I, a més, amb la pèrdua dels nostres llocs de treball es perd fonamentalment la visió que tenien els interns i les internes del fet que la llengua del país era un element distintiu, amb professors especialitzats, amb aula pròpia i un seguit d’activitats que permetien la dignificació de la nostra llengua i la nostra cultura en un lloc tan necessitat com eren i són les presons.

Amb aquest comunicat, volem denunciar, a més, l’actitud prepotent i vexatòria amb què s’ha dut a terme l’eliminació dels nostres llocs de feina, que ja s’havien vist agreujats amb el canvi de poder al Govern català, tres anys enrere, amb una reestructuració de la nostra feina i dels nostres sous totalment perjudicials per al nostre col·lectiu.

Ara, en una maniobra més de menyspreu i humiliació a la llengua, a la cultura catalanes, a la nostra tasca professional i a les nostres vides, el Govern de la Generalitat ens fa fora. I ens deixa al carrer. I deixa les presons i al nostre país sense aquest símbol de distinció i dignitat lingüístiques i culturals.

El Col·lectiu de Professors de Llengua Catalana dels Centres Penitenciaris de Catalunya volem donar a conèixer aquesta realitat, així com el nostre estat de frustració i indignació absolutes, a fi que n’estigueu assabentats i en pugueu assabentar la resta de la ciutadania.

Col·lectiu de Professors de Llengua Catalana dels Centres Penitenciaris del Principat de Catalunya

-Rosa Gomà i Batriu (CP Brians)
-Eva Pujol (CP Brians)
-Jordi Bilbeny (CP Dones de Barcelona)
-Joan Nadal (CP Dones de Barcelona)
-Aixa Fenero (CP Homes de la Model)
-M. Rosa Verdaguer i Mas (CP Homes de la Model)
-Ricard Alegret (CP Joves de la Trinitat)
-Marc-Vicent Adell i Ferré (CP Quatre Camins)
-Gemma Torrents i Alzúria (CP Quatre Camins)
-Sílvia Soler (CP Girona)
-Íngrid Martínez (CP Figueres)
-Xavier Rull (CP Tarragona)
-Toni Hermoso (CP Ponent)
-Francesc Jové i Vila (CP Ponent)

www.HistoCat.cat

3 Comments:

Anonymous Anònim said...

Sois unos desvergonzados. Como soy bastante menos osado que vosotros, no pensaré que os tenga sin cuidado que los reclusos se vean privados de los beneficios de la sectaria cultura que pudierais transmitirles, puesto que se os nota mucho el pié del que cojeais, pero, sin duda, vuestra mayor preocupación es la de que habeis perdido el "momio" o chollo" del que disfrutabais, probablemente con escasa legitimidad.

7:56 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Marc, me emocionas. Así que tú crees que únicamente se deben aportar cosas nuevas cuando el comentario es contrario, porque, claro, de haber sido favorable, hubiera bastado con la declaración de solidaridad sin más.
Por cierto, la escasa legitimidad no solo se refiere a la forma y necesidad de vuestra contratación, sino también al abuso que supone decidir qué es lo prioritario para los reclusos de las prisiones de Cataluña, porque, sinceramente, no creo que haya muchos que consideren esencial para su reinserción que los mareen con varias horas de clases de Lengua catalana y de "catalanismo" trasnochado al día.
En todo caso, si en su día te pareció legítima la contratación llevada a cabo por la Generalidad, igual de legítima debería parecerte la rescisión del contrato decidida ahora por la misma Institución.

10:51 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!

4:49 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home