24.6.07

Missatge de Sant Joan 2007


(Article de la plataforma Catalunya Acció)


Del Canigó, bressol de la nació magnificat per Jacint Verdaguer en el poema dedicat als catalans del nord, us arriba la Flama que encén milers de fogueres a tots els Països Catalans.

D'ençà del 1964 crema tot l'any a Perpinyà al Castellet, presó dels catalans torturats al segle XVII per oposar-se a l'annexió francesa. La nit passada va pujar a la pica i en torna enfortida per l'encesa de feixines d'arreu de les comarques catalanes.

En una nit de pau, alegria i germanor aquesta Flama ens uneix a tots per damunt de les fronteres arbitràries, de Salses a Guardamar, de Fraga a Maó i a l'Alguer.

El Canigó il·lumina la nostra història des de l'Abat Oliba, que usà per primera vegada ja fa 1000 anys el mot «pàtria» i forjà ideals de pau. En lloança de Catalunya Pau Casals va divulgar-ho el 1971 davant tots els representants del món a l'Assemblea de les Nacions Unides.

La Flama del Canigó és la voluntat de participar del compromís nacional: és "el crit" que "elevem en la nit" per trencar la passivitat, el victimisme, l'ajupiment, per tornar a ser amos de nosaltres mateixos. Amb la Flama volem recobrar el dret a la memòria històrica falsejada pels vencedors. Amb la Flama exigim l'estat que ens pertoca. Aquesta Flama ens encamina cap a la sobirania.

Visca la Flama del Canigó!
Visquin els Focs de Sant Joan!
Visca la Festa Nacional dels Països Catalans!

Daniela Grau
Catalunya del Nord
www.catalunyaaccio.org

www.HistoCat.cat