17.6.07

A la recerca amb en Jordi Bilbeny (I)


(Extracte d’una correu electrònic)


Gràcies, Joanjo, per la informació que m'envies.

En primer lloc, ja fa molts anys que sé que "entremès" és un mot cent per cent català, que significa allò que es met/posa entre peça de teatre i peça de teatre. El pp de "metre" en català és "mes".

Per tant, l'origen d'aquesta modalitat teatral s'ha de situar a Catalunya i els seus inventors han de ser catalans. És possible que En Servent i En Lop de Roda no fessin altra cosa que modernitzar i donar relleu a una modalitat que ja avia d'existir en el teatre popular. Perquè el nom és ben bé medieval, anterior al segle XV, pel cap baix.

En segon lloc, sabia que hi avia una "Memoria Hispanea" d'En Timoneda, però que no avia pogut consultar. Deu-n’hi-dó com l'han deixada els censors. Mes que una memòria sembla una desmemoria.

Amb tot és interessant, és clar, pel que s'hi diu de la descoberta d'Amèrica. I encara molt més el que s'amaga darrera del naixement d'En Martí Luter. Què hi pinta en una memòria hispana aquest home? com que no hi pinta re, cal concloure que hi avia un altre nom, de relleu semblant o més alt, que ha estat canviat. Potser, com diu la Teresa Baqué, Erasme?

El que reporta de la presó de Francesc I, ja ha estat retallat del tot, perquè no especifica a quin lloc d'Espanya el van dur, tot i que sembla que Espanya podia ser Catalunya, car quan Carles I és jurat emperador, essent a Catalunya, En Timoneda, exposa també que era a Espanya. Però això ja és una giragonsa retòrica.

Finalment em sembla més que curiós que Leonardo da Vinci morís al 1519 als braços de Francesc I. I si fos als braços de Carles I? Carles I, al 1519 era a Barcelona. Bé, és una sospita, però potser convidria començar a mirar per aquí, si és que realment, com jo sospito, En Lleonard va tenir alguna relació amb el nostre país.

Perquè és clar, que romanços avia de fer aquest pintor a França a l'ora de la mort, una ora en què, llevat de casos excepcionals, gairebé tothom és a casa, envoltat dels seus parents i amics. O no?

Gràcies, de nou, per la informació.

Jordi Bilbeny

www.HistoCat.cat

9 Comments:

Anonymous Anònim said...

Como siempre el Bilbeny no tiene en cuenta la navaja de Ockham.

Es mucho más sencillo que la palabra entremes fuera adoptada por el castellano desde el catalán aunque también lo seria que procediera del francés entremets . Claro que el Francés entremets puede que provenga también del catalán, perdón que el catalán es un dialecto del occitano jejejejejej.

1:32 p. m.  
Blogger Xevi said...

Anònim, t'has parat la teva pròpia trampa. És molt més fàcil que els entremesos es diguessin així per ser creació catalana que no pas creacions castellanes que, no se sap perquè, haguessin adoptat el mot català.

Qui riu l'últim riu millor, anònim.

2:40 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Yo no digo que no sea creación catalana, bueno Occitana. Lo que no estoy de acuerdo que se base el billbeny en eso para decir que cervantes era catalán. ¿o es que sólo hacian entremeses los catalanes, digo los occitanos? JEJEJEJEJJE

3:56 p. m.  
Blogger xavi said...

eh, anònim, pots parar de bordar això de que som occitans, caracul?

suposo que't deus basar en alguna cosa que has mig llegit mig inventat sobre la llengua llemosina, però sembles massa curt per haver-ho entès i cada cosa que dius ho confirma.

i encara que fos així, com que Oc ha mort, visca Catalunya

inútil O.O

8:24 p. m.  
Blogger xavi said...

per cert, anònim, una altra cosa

de debò ets tan ultrasubnormal com per aplicar la navalla d'Ockham a la història o la literatura? collons, s'ha de ser curt amb ganes, eh? suposo que saps que el factor humà t'ho impedeix (com a mínim si ets humà o -en el teu cas- infrahumà), perquè com que no som racionals no actuem seguint el camí més senzill

això teu és d'admirar

8:29 p. m.  
Anonymous Anònim said...

No. hablo que el origen de entremés es del Occitano. Lenguaje del que se deriva el catalán.

Y sobre tu comentario de la navaja, una cosa es decir que la palabra española entremes proviene del occitano o del Francés y otra es utilizarlo para demostrar que Cervantes era Valenciano

9:24 a. m.  
Blogger Xevi said...

Anònim... hi ha moltes més proves i demostracions de la catalanitat d'en Servent. Només cal mirar a la web d'Histocat.

2:42 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Ei, Mir, no insultis l'Anònim, que es pensarà que ets espanyol (la bandera de l'insult és la seva, començant per l'insult a la intel·ligència).
I també l'hauries de disculpar, perquè segur que es tracta d'una persona ultrainformada (informada per ultres, potser?), en el sentit que no es deu perdre cap de les cinc novetats setmanals que publica la FAES sota la signatura d'un tal César Vidal, un mediàtic locutor de la COPE, professional de l'anticatalanisme, que ha publicat, editat i reeditat com 150 llibres en menys d'un any, i tots, com és de suposar, d'un rigor històric que al·lucines. D'això se'n diu ser prolífic i erudit! I és clar, el pobre anònim no dóna l'abast, i s'ha quedat amb unes quantes idees força: "Lo catalán no existe ni existió nunca. El valenciano es una lengua romance anterior a la conquissta de Jaime I, y los visigodos que vivian en Catalunya cuando la invasión árabe se refugiaron en Francia y fueron culturalmente abducidos por los francos y los occitanos, que luego repoblaron Catalunya. O sea que ni los catalanes ni el catalán, no existen ni han existido nunca". És la negació per sistema. Ens han negat la Història, la Descoberta, la literatura. Tot. I segueixen negant-ho. No poden fer-hi més.
En fi, un respecte per l'Anònim, que és una persona que llegeix molt. Encara com té temps per nosaltres, pobret...

3:09 p. m.  
Anonymous Anònim said...

De la catalanitat d'en Servent hi pot haver moltes proves i demostracions, és clar que sí, però per a identificar-lo amb l'escriptor castellà Miguel de Cervantes Saavedra, nascut a Alcalà de Henares, no n'hi ha cap ni una. Simplement, perquè no l'era.

1:56 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home