30.7.06

El verdader Miguel de Cervantes, localitzat


Com ja fa temps que dic i he escrit, Miguel de Cervantes, havia de ser un membre de la família dels Servent de Xixona. La descripció que ens dóna Gaspar de Escolano de tres germans Servent, que estan al servei del rei Felip I (segon de Castella), i que participen a les guerres de Flandes, d'Itàlia i del Nord d'Àfrica coincideixen perfectament amb els fets militars de la vida de Cervantes, que també va participar com a soldat en aquests tres fronts, a més de ser un servidor del rei Felip.

Jo deia que En Cervantes era un Servent, però, atesa la manca total d'informació que patim, no podia dir si realment es deia Miquel o era un dels tres germans de què parlava l'Escolano i que s'anomenen Andreu, Jeroni i Felip, i que tots tres també van resultar esguerrats per raó d'una ferida en una guerra.

Ara bé, la incursió que vaig fer ahir a la Biblioteca Fernando Galiana de Xixona, m'ha permès consultar una Historia de Jijona, d'aquest mateix Galiana, a qui el municipi li dedicaria la biblioteca. El llibre dedica un capítol sencer a parlar dels famosos germans Servent de Xixona. Són vuit. I tots prou importants. Ara escric de memòria, però jo diria que En Jeroni Servent va ser el tinent o lloctinent del virrei de València i membre del Consell de Guerra de Sa Majestat. Llavors, quan els biògrafs d'En Cervantes ens diuen que la seva mare demana al rei que intervingui per alliberar al seu fill, i aquest ordena de solucionar el tema al virrei de València i al seu Consell de Guerra, és evident que un dels responsables de resoldre l'afer avia de ser el seu germà Jeroni. I la mare no faria res més que negociar els punts del rescat amb un altre dels seus fills.

Per acabar-ho d'adobar, entre els fills es troba també un Miquel Servent, mort en combat. I un Joan Miquel, de qui el cronista Escolano, ens diu que "darrerament a excel·lit per les seves gestes". Aquest darrerament fa referència al moment que el cronista escrivia, perquè era un contemporani seu i l'avia de conèixer personalment.

Però, com que ja no se'n parla més al llibre, ni se'ns diu en què va excel·lir i
quines van ser les seves gestes, crec que som davant de la contraprova que em calia: si l'han esborrat i és l'únic dels vuit germans de qui no sabem re, és que és ell. Es diu Miquel (Joan Miquel) i és un Servent. Era també militar. I va excel·lir en alguna cosa important a les darreries del segle XVI, raó per la qual el cronista esmenta les seves gestes. Però la seva biografia ja s'ha esborrat.

És ell. Ara només cal aprofundir el tema.

Jordi Bilbeny

www.HistoCat.cat

8 Comments:

Anonymous Anònim said...

Ves, ara de no tenir cap prova se'n diu "contraprova".

10:21 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Clar que si, és que els de Xixona som els millors, jajaja

www.faloco.com
www.somdexixona.com

12:06 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Lo milloret es de XIXONA..........

1:11 a. m.  
Anonymous Anònim said...

La verdad anda sobre la mentira como el aceite sobre el agua. Miguel de Cervantes Saavedra.

JIJONA LA DEL TURRON?
Esta en alicante y el Aneto en Aragón, aunque en el insti os enseñen panochadas.
¡Que vergüenza robar cultura y territorio ajeno!
Salir de la casa y mirar el exterior

El que dice una mentira no sabe qué tarea ha asumido, porque estará obligado
a inventar veinte más para sostener la certeza de esta primera.
Alexander Pope
Si murmurar la verdad aún puede ser la justicia de los débiles, la calumnia no puede ser más que la venganza de los cobardes. Jacinto Benavente

Intento comprender la verdad, aunque esto comprometa mi ideología. Greene

Inútil es demostrarles la verdad a aquellos cuyos pensamientos son bajos. Nietzche

No encontrarás nunca la verdad si no estás dispuesto a aceptar también aquello que no esperabas. Heráclito

Tu verdad aumentará en la medida que sepas escuchar la verdad de los otros. Martin Luther King

2:33 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Temps eren de histories de caballeries, de insules i del dret de Quixa, Quixot

2:41 p. m.  
Blogger cesc said...

Se ha acabado el tiempo de inventarse la história. La história se ha inventado a lo largo de 4 o 5 siglos como lo hacía Acebes. ¿Recordais?. "Ha sido ETA". Justo ese día se enteró de que estamos en la era de internet, y que la información era de uso común. Se ha acbado el engaño.
Miquel Servent escribió "el quijote" en catalán , y en esta obra lo que hizo Servent fue ridiculizar a la sociedad castellana

5:24 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Si escribió el Quijote en Catalán ¿dónde está?. Y si está (que no lo está), las demás obras que escribió porqué las escribió en castellano, se le fue la gana.

8:32 a. m.  
Anonymous david said...

buenas ,

me pensava que el presunto loco este,(Bilbeny) estava totalmente ido,pero lo he investigado, y parece que el "loco" tiene mas razon de la que parece, POR MUCHO QUE CUESTE ASUMIRLO.

saludos.

David

11:33 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home