18.7.06

Colom un criminal?


Ara que quasi és imparable el reconeixement de la catalanitat d'En Colom a nivell internacional, ara l'Estat espanyol comença a difamar-lo. Es tracta de fer-lo un un fill de puta, un dèspota, un tirà, un criminal a qualsevol preu. No importa, com de costum, que la documentació no sigui original i que estigui preparada justament per difamar En Colom. Un ome que avia demostrat un respecte sagrat pels indígenes i per les seves costums (en femení, sí), la seva llengua i les seves propietats. que feia penjar un cristià si aquest avia donat mort a un indi, o que el feia tancar a la presó si els avia robat o violat les dones. Això ja avia motiva diverses queixes. Els primers ispans escrivien al rei que En Colom no els deixava tenir esclaus, ni esclaves, que els feia treballar la terra a ells, i fer-se construir les seves pròpies cases. I, és clar, de seguir així, allò seria la ruïna per ells, que justament s'avien traslladat a Amèrica a fer riqueses. Els reis fan detenir En Colom. El carreguen amb grillons, el desposseixen dels seus títols i béns i li proïbeixen tornar a posar els peus a l'illa Espanyola. L'informe Bobadilla eren els arguments i la justificació que els reis necessitaven. I ara ens la volen vendre com una versió de la realitat acurada i objectiva. Quan tot plegat és una maniobra política per treure's la família Colom del davant.

De fa temps que al nostre web (histocat.cat) hi ha penjat un article meu, intitulat "En Cristòfor Colom i el respecte als indis", molt il·lustratiu en aquest sentit i que us recomano de llegir si voleu tenir una visió més aproximada als fets.

Jordi Bilbeny

www.HistoCat.cat

3 Comments:

Anonymous Anònim said...

Em sap greu, però el fet que manquin algunes 'H' i que no entenc què vol dir «costums» en femení, resta credibilitat a qui escriu, encara que el que digui sigui cert, sobretot si ho escriu un filòleg. Ho fa expressament? Pot ser, però al darrer paràgraf escriu «hi ha» amb 'H'.

Si és problema d'escriure ràpid, crec que fóra bo revisar els texts abans de la seva publicació.

ome -> home
avia (5) -> havia
ispans -> hispans

6:38 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Sobre les h's, téns tota la raó. En Bilbeny, en els correus personals -i això ho és- les treu sistemàticament. No voldria parlar en nom seu i explicar perquè ho fa.

proibició -> prohibició

10:48 a. m.  
Blogger Ramon said...

També he observat el tema de les "h" i crec que es pot ser progresista i a la vegada respectar la normativa lingüística vigent. En tot cas, simplificar l'estructura gramatical del català, podria ser un objectiu de cara un futur pròxim i que no només afectés a les "h", sinó també a la "l·l" i algun que altre detall més.

També he observat que en Bilbeny escriu "re" en lloc de "res".

Potser seria el moment de que en el català normatiu hi tinguessin cabuda algunes formes d'expressió de les diverses variants dialectals dels PPCC i això no hauria de significar degeneració de la llengua, ans al contrari, aquí faríem una demostració de l'obertura i pragmatisme del caràcter català, contràriament al que passa amb la monolítica llengua de Calderón de la barca.

Tot el soport i admiració a en Jordi Bilbeny (amb H's o sense). No defalleixis. Molts et seguim.

Ramon

6:25 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home