7.7.07

A la recerca amb en Jordi Bilbeny (II)


(extracte d'una conversa per e-mail)


Benvolgut Vernet,

Ara mateix tinc el tema d'En Servent deixat absolutament de banda. Amb tot, he pres nota de la referència bibliogràfica que em donàveu a fi de poder comptar amb els arguments del llibre quan abordi de nou el tema. En Tomàs de Montagut és un autor que conec i respecto. I que cito sovint en els meus estudis de temàtica americana. Però quan treballes amb informació traduïda, manipulada i deslocalitzada nacionalment, els resultats sempre són relliscosos.

Potser llegint els arguments que aporta en el seu estudi es pugui entrellucar alguna esquerda més, especialment en l'àmbit del dret.

Quant al fet que cap autor de prestigi hagi desmentit públicament la meva tesi és un punt que no m'incumbeix. Anava a dir que ni m'interessa. Però no seria del tot afinat. M'interessaria que els especialistes en dret medieval o en dret constitucional poguessin opinar sobre el meu darrer llibre, el Colom Príncep de Catalunya, que es fonamenta majorment en raonaments jurídics. Però essent com sóc conscient del que passa al nostre país, no m'estranya un pèl. Només hi ha agut un acadèmic, i encara doctor en economia, que ha gosat parlar des de les planes d'un diari. Suposo que a tothom li fa respecte, per no dir pànic, quedar al marge del corrent historiogràfic espanyolista, que és com dir quedar de banda del pensament ortodox.

Però en aquests moments és tanta la quantitat d'informació que he de llegir, tants els llibres antics que he de consultar, tanta la documentació a analitzar, tants els arguments a contrastar, tantes les noves pistes a seguir, els nous camps de recerca per córrer que el que diguin o deixin de dir els autors de "prestigi", a ores d'ara me la porta fluixa.

Jordi

www.HistoCat.cat