5.11.06

El salnitre de Collbetó era conegut al menys el s.xiii


"Et in Hispania invenitur versus Aragoniam in quodam monte juxta mari"..– Michael Scott

–aquesta muntanya de l'Aragó al costat del mar només pot ser Montserrat-

Segons doncs Michael Scot (1180?-1236?, s'en conserven tres manuscrits) l'únic lloc de la Europa cristiana ón es podia trobar el salnitre –el component més important de la pólvora– era Catalunya (a les coves de Collbató –cova del Rat penat– conegudes des del Neocè, el guano (excrements de rat penat) dipositat durant milers d'anys es va convertir en salnitre per lixiviació per l'aigua meteórica. De fet el mètode de les "nitraries" descrit al "Feuerwerkbuch" (manuscrit de Friburg) que es va fer servir a Alemanya el s.xv, imita exactament el que la naturalesa ha fet tota sola durant aquests milers d'anys.

Més tard es van trobar coves de salnitre a Múrcia, que debia ser d'on treia el salnitre el rey de Granada, per a fer la seva pólvora.

"..Pero este hecho no significaba en modo alguno que los chinos conocieran los cañones sino que usaban flechas que tenían un cohete en su extremidad, análogamente a las llamadas falaricas, que estaban en uso en España en el año 1234, siendo empleadas por el ejército de don Jaime I el Conquistador contra el castillo de Museros..." – Enciclopedia Espasa 1934

Manel Capdevila

www.HistoCat.cat