Història de la industria llanera catalana
(Extracte d'un correu d'en Joan Josep Carmona a en Jordi Bilbeny)
Estic a corrent i interessat en les teves recerques sobre la "descoberta del Nou Mon (Amèrica)". En la nostra biblioteca de Ciències de la UAB tenim el llibre:
"HISTORIA DE LA INDUSTRIA LANERA CATALANA, MONOGRAFIA DE SUS ANTIGUOS GREMIOS" de José Ventalló Vintró, Tarrassa 1904.
Al veure aquest llibre vaig pensar: aquest llibre ha de contenir pistes sobre el descobriment. Conté pistes aquest llibre? La resposta és SI i NO. Hem sembla que no hi cap pista essencial en favor de la tesis, però pot haver-hi algun indici.
- El tema de l'estudi de la industria de la llana i del teixits a Catalunya ha estat completament oblidat pels historiadors i aquest és un llibre pioner. Té més de 600 pàgines i sembla molt bo.
- La industria de la llana a Catalunya va se molt important des del segle XI fins al segle XVII, era puntera. Exportaven la roba a tot arreu, per exemple a Anglaterra, a Jerusalem, a Constantinopla, etc. Hi havia moltes ciutats de l'entorn de Barcelona on tothom es dedicava al teixit.
- Aquest llibre conté quantitat de textos inèdits que estan reproduïts literalment i estan trobats en arxius notarials poc coneguts. Els gremis eren molt importants i es conserven molts dels seus reglaments i actes.
- Hi escrits molt curiosos sobre fets de poca importància, però es conserven encara que sigui dels anys 1200 o 1300.
- Quan el rei Ferran el Catòlic va venir per primera vegada a Barcelona (1479) va ser una feinada pels gremis, van desfilar amb els seus estendards i van tenir un paper fonamental en tot l'acte. El mateix va passar quan va venir la Reina el 1481. I també quan es van fer les celebracions (1491) de la conquesta de Granada. En canvi no surt res sobre la rebuda d'en Colom a Barcelona (?). Surten també moltes pragmàtiques de molts reis en protecció d'aquesta industria, però cap que la relacioni amb Amèrica.
- De les pàgines 463-466 parla una mica sobre la indústria de la llana i Amèrica , però ara sembla que referida a tota Espanya, però és díficil de comprendre el que es comenta. El que si que diu es que Catalunya no va poder comerciar directament amb Amèrica fins Carles III. També és diu que la "fabricación de gorros encarnados era una indústria muy productiva en Espanya, pero con la explusión de los moriscos en 1614 se trasladó a Túnez." Aquesta part del text és una mica extranya, ja que si la indústria de la llana va tenir un creixement exponencial a tota Espanya, com és que el llibre ho tracta en poques pàgines i en canvi dedica moltes pàgines a temes menors?
- L'expulsió del jueus a Catalunya va representar un daltabaix per la indústria, la població va disminuir de cop i va afectar molt.
- "Casualment" aquesta indústria va començar a decaure al finals del segle XVI, quan precisament la mateixa indústria des de Sevilla i Càdis hauria d'estar en plenitut i també es quan la "descoberta catalana" es va anar retocant i fasificant.
Crec que aquest llibre hauria de ser consultat per algun historiador del vostre grup, que tingui més experiència en llegir llatí o català antic i que pugui prendre referència de totes les fons on l'autor va buscar. Això seria abans de decidir que no té importància respecte a la Descuberta. També si el llibre no està censurat i és honest, llavors que passa?
www.HistoCat.cat
0 Comments:
Publica un comentari a l'entrada
<< Home