25.12.07

Una Veneçuela protocatalana?


Carta a la Bústia del diari Avui publicada el dijous 20.12.07 en resposta a la Carta publicada a la mateixa secció el 10.12.07.


1) primera carta publicada el 10.12.07

Una Veneçuela protocatalana?
A Veneçuela no només hi ha una ciutat anomenada Barcelona (capital de l'Estat d'Anzoátegui), sinó que, tot just fa un parell de dies, m'he assabentat de la pervivència d'una expressió ben catalana en el món rural. Ha estat per casualitat, mentre mirava dues pel·lícules antigues inspirades en dues obres de l'escriptor veneçolà Rómulo Gallegos, Doña Bárbara i Canaima, i protagonitzades, respectivament, per María Félix i Jorge Negrete. Es tracta de l'expressió aguaita, en comptes del castellà mira. En ambdues pel·lícules, els araucans reben retrets dels seus patrones perquè utilitzen un vulgarisme tan groller.
Agrairia que algú em pogués donar més informació sobre aquest tema. Perquè no deixo de pensar si això tindria res a veure amb la tesi de Jordi Bilbeny sobre una primitiva colonització catalana a les Amèriques abans de la prohibició expressa del rei Ferran el Catòlic.

Jordi Bassas i Ribalta


2) Segona carta resposta a la primera publicada el 20.12.07

Toponímia catalana
En relació amb la carta publicada dilluns 10 de desembre, on el senyor Bassas demanava informació sobre la toponímia catalana a Amèrica, voldria comentar que la Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya va publicar a la seva web (histocat.cat), la setmana del 10.12.07, uns mapes americans amb una allau de toponímia catalana a Mèxic, Centreamèrica, Cuba, Argentina, Colòmbia... que pel seu nombre no pot ser justificada per un poble que, segons la historiografia oficial, no va poder anar a Amèrica fins l'any 1765, gràcies a l'esplèndida generositat i magnificència de sa majestat Carles III de Borbó.

Jordi Grau i Bartomeu
Barcelona

www.HistoCat.cat

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

Los qui hau estat a Cuba casí segur que hau parat a Viñales, pués heus ací un altre nom per a afegir a la llista. Pareix clar que "Viñales" é una castellanització de Vinyals, (per cert com un pobllet de la Ribagorça), en castellà fora "viñedos".
I com aguet segur que nyà una garbera.

Salut.

Jordi.

9:25 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home