7.12.07

Descobert un esbós inèdit de Miquel Àngel sobre la construcció de la basílica de Sant Pere


(Notícia d'EL PERIODICO 6/12/2007 20:47 h SEGONS EL DIARI DEL VATICÀ / EFE - CIUTAT DEL VATICÀ)


La Fàbrica de Sant Pere, l'organisme vaticà encarregat del manteniment de la Basílica, ha trobat entre els seus documents un esbós inèdit de Miquel Àngel sobre la construcció de la cúpula del temple que data del 1563, un any abans de la mort de l'artista.

La notícia de la troballa ha estat publicada avui pel diari vespertí del Vaticà, L'Osservatore Romano, i serà presentada en una roda de premsa diumenge que ve.

L'esbós, que si se'n confirma l'autenticitat es convertiria en l'últim disseny conegut en la vida de Miquel Àngel, representa alguns detalls arquitectònics sobre els pilars del tambor de la cúpula de Sant Pere.


Els experts, segurs de l'autoria

Segons el diari, els experts consultats no tenen dubtes que la "seguretat del traç" i "la mà experta" que mostra l'esbós són atribuïbles a Miquel Àngel.

El dibuix està traçat en un trosset de paper amb guix de color vermell i s'hi observen també les xifres 6, 9 i 3. Segons el diari, podria ser un dels esbossos realitzats per l'artista per donar indicacions als obrers que treballaven en la realització de la cúpula.


El document del 1563

L'apunt de Miquel Àngel va ser fet en la primavera del 1563 quan, explica L'Osservatore, alguns blocs de marbre arribats a les obres de Sant Pere des de la localitat romana de Fiano van ser considerats no aptes per ser esculpits.

El foli ha estat un dels pocs sobre la construcció de la basílica vaticana que no va destruir el mateix Miquel Àngel i que va ser utilitzat després de la seva mort per continuar amb les obres de la cúpula.

Miquel Àngel Buonarrotti va aconseguir la direcció de la construcció de Sant Pere el 1547, quan tenia 72 anys, però el 1564 moria deixant incomplet el seu projecte de gran cúpula, que van acabar Giacomo della Porta i Domenico Fontana el 1590.

www.HistoCat.cat