6.5.07

Sobre el Castell de Montjuïc


(enviat per en Manel Manubens)


Ara es parla molt sobre la devolució (per tercer cop) del castell de Montjuïc a la ciutat. El que tots els polítics obliden es el contingut del Castell.Ara nomès resten al castell uns quants canons vells i una col.lecció de miniatures i molta ferralla.

Quan jo era petit el castell era una visita obligada cada any a les escoles. Ens feien pujar a veure, entre altres coses, la sala de l'Edat Mitjana, on les dues peces mes valuoses eren l'elm de Jaume I i la espasa suposadament de El Cid.

Ara fa anys que la sala de l'Edat Mitjana resta tancada. En principi la excusa eren unes reformes. Mes tard es va tancar per guardar la estàtua d'en Franco.

Fa poc vaig anar a visitar el Museu i li vaig preguntar a la dona de la botiga de souvenirs on era la espasa d'el Cid. Em va respondre que se la havien tingut de emportar a Madrid "porque el agua del mar la estaba oxidando".

Anem a pams.

La espasa del Cid, "tizona", va restar a Barcelona a la mort del famós mercenari per la senzilla raó que les filles del Cid es van casar amb catalans. Més tard el Compte de Barcelona la va donar als Templers de Montsó per a que la custodiesin. Jaume I la va demanar per conquerir València.

Així tenim que la "tizona" de el Cid i la tissó de Jaume I son la mateixa espasa. A la mort de Jaume I la espasa va restar a Barcelona i aquí va estar fins que fa poc anys, en previsió de que el Castell passes a propietat de la Ciutat, se la van endur amb totes les peces importants de l'Edat Mitjana al Museo Militar de Madrid.

Es evident dons que la espasa portava aquí nou-cents anys i no s'havia rovellat. Potser es que els últims anys l'aire del mar rovella més que abans.

I davant de tant fariseisme polític amb la titularitat del Castell, jo em pregunto si no som una mica idiotes, perquè, en definitiva, sigui de qui sigui el castell no s'el podran emportar, en canvi tot el que havia de valor dintre fa anys que s'ho han emportat.

I ja posats a demanar, valdria la pena anar a fer inventari al Museu del Exercit, al Museu Naval, al Museu de Amèrica i a les escoles militars per veure ademès de la Tissó i de l'elm de Jaume I, quantes coses més s'han emportat, que no son poques. Per les informacions que tenim, al Museu de l'Exercit tenen una arma de foc de Jaume I, cosa per si sola sorprenent.

De tot aquest nou inventari sortiria segur prou contingut com per a bastir un nou Museu Militar de Montjuïc en comptes de la idiotesa eco-passarella del Museu de la Pau.

Jo el nom que proposo es "Museu 26 de Gener", data en la qual les tropes catalanes van derrotar per últim cop a l'exercit castellà.

www.HistoCat.cat

5 Comments:

Blogger Xevi said...

Ells s'ho enduen a Madrid perquè preveuen que en breu serem independents. Però el que no preveuen és que quan siguem independents mos sortiran los diners per les orelles i lligarem els gossos amb llengonices, i llavors els obligarem a retornar allò robat (amb los interesos corresponents) al més pur estil Israel vs Liban.

Ho-ho-ho!

2:24 a. m.  
Anonymous Anònim said...

La espada Tizona estaba en posesión de los Marqueses de Falces desde el siglo XVI hasta 1936. Volvio a aparecer en 1939 pasando a formar parte del museo del ejercito.

luego creo que debes estar hablando de otra espada

12:11 p. m.  
Blogger David Gimeno i Ayuso said...

Xevi: fa molts anys que tinc molt clar que ells estan més convençuts que nosaltres que anem cap a la independència en breu. Però tot i que n'estan tan convençuts, saben que amb cada pal a les rodes, endarreriran el procés i podran esprémer una mica més la mamella.

11:27 a. m.  
Blogger RepOfCat said...

Totalment d'acrod, el museu de la Pau una tonteria, el castell sempre ha sigut nostre i no es pot moure del lloc així com així però els objectes de la nostre història cal recuperar-los, ja!. Ahir millor que avui.

2:09 p. m.  
Blogger Joan l'Almogàver said...

En aquest article es barregen moltes coses sense trellat.

mireu això:

http://estat-catala.editboard.com/Historia-d-Estat-Catala-f3/On-es-l-espasa-dels-comtes-de-Barcelona-t1946.htm

http://www.racocatala.cat/forum/llegir.php?idf=6&fil=3139

http://www.racocatala.cat/forum/llegir.php?idf=1&fil=65167

Prou embolicada esta la cosa amb les espases per encara embolicar-la més

(Als missatges del Racó signo com Josep Dencàs)

9:54 a. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home