23.4.07

Carta al Cònsol General de França a Barcelona reclaman la Bíbilia Romànica del Monestir de Sant Pere de Rodes


(enviada per en Josep Àngel Vila)

Benvolgut Senyor Cònsol General de França a Barcelona (Catalunya),

Sóc un ciutadà català, que voldria fer-vos avinent la següent qüestió.

Ara fa gairebé 310 anys (1697) les tropes borbòniques del Regne de França, dins de les guerres entre els Regnes Hispànics (Aragó i Castilla) i el Regne de França, vàren entrar en una de les moltes incurssions dins del Principat de Catalunya de l'època i es dirigiren cap el Monestir de Sant Pere de Rodes -L`Empordà-Girona i després de saquejar l'esmentat Monestir, es vàren endur entre d'altres "La Bíbilia Romànica del Monestir de Sant Pere de Rodes" la qual es mostra a l'actualitat a la Biblioteca Nacional de París.

Dispenseu el meu agosarament, però crec humilment que aquesta Bíblia de gran valor per a tots nosaltes, hauria de ser a Catalunya, sota la tutela cultural del Govern del nostre País "Generalitat de Catalunya".

Sóc un gran admirador de la cultura francesa, però aquest és un cas clar. No és cap compra que s'hagi fet, com va passar amb part del Monestir de Sant Miquel de Cuixà (Rosselló) que a l'actualitat s'exposa la meitat del claustre a la ciutat de Nova York, sinó que va ser per un acte de botí de guerra.

Sisplau benvolgut senyor cònsul, prego féu les passes necessàries per a que la Bíbilia Romànica del Monestir de Sant Pere de Rodes, tórni a Catalunya.

Rebeu una salutació molt cordial,

Resto a la vostra disposició,

Josep Vila

www.HistoCat.cat

4 Comments:

Anonymous Anònim said...

¿cóm ens podem afegir?¿Cal recollir signatures?
jordi@planas.cat

11:41 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Em sembla una bona iniciativa, ampliable a tot el posible.
Crec que també hauriem de reclamar la espasa del Cid i de Jaume I (tissó) que despres d'estar a Catalunya 900 anys, fa pocs anys se la van endur a Madrid (Museo del Ejercito), perque "el agua del mar la estaba oxidando).
I l'elm de Jaume I, que també estaba al Museu de Monjuïc, i tot el que havia allí de l'edat mitjana. ( Ara han possat l'estatua del Franco).

5:31 p. m.  
Anonymous Anònim said...

En la mateixa guerra, els francesos ens van furtar l'espasa papal de Ramon Folch de Cardona, virrei de Nàpols, que descansava juntament amb les seves restes al Mausoleu de Ramon Folch a Bellpuig (podeu veure'n una mica d'informació a la web d'histocat).
Algú amb bon domini del francès s'anima a ajudar-me a enviar-li una carta a aquest home?
eduard@mossamics.cat

11:37 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Jo domino una mica el francès. Si vols, penja la carta en català - com creus que hauria d'anar- i miraré de traduïr-la.

; )

6:59 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home