3.4.07

Sardenya reconeixerà la identitat catalana de l'Alguer al futur Estatut sard


(Article de racocatala.cat - Dimarts, 3 d'abril de 2007 a les 22:00)

El president de Sardenya, Renato Soru, va assegurar durant el mes de març que el projecte de nou Estatut sard reconeixerà la identitat catalana. Segons el delegat alguerès al Consell Regional, Pino Giorico, va fer referència a la "comunitat completa" de l'Alguer, que va definir com a "exemple de manual" per la seva forta caracterització històrica, lingüística i cultural. Giorico va afirmar que "el problema del definitiu reconeixement identitari de l'Alguer, vinculat a causes catalanes és molt sentit per la població: aquesta identitat afavoreix l'economia i les relacions culturals, traça importants previsions de desenvolupament. Tal reconeixement representa un enriquiment de la societat sarda i no debilita el discurs unitari de la nostra autonomia; qui paventa aquest perill no comprèn, evidentment, que les diversitats fan créixer la societat en el seu complex".

Giorico va avançar que presentarà, conjuntament amb altres consellers, una llei escolar que afegirà a l'ensenyament de l'himne sard, a l'àrea de l'Alguer comportarà l'ensenyament de l'himne nacional de Catalunya. Per Giorico "no es tracta d'una iniciativa retòrica sinó d'una manera de sentir-nos sempre més units i responsables dels futurs destins del poble".

Aquest punt contrasta amb altres ordenaments jurídics de territoris del país, com passa al futur Estatut de l'Aragó, que no conté cap referència a l'orígen cultural català de la Franja de Ponent, ni tracta les llengües de l'Aragó en cap sentit -encara resta pendent la famosa "llei de llengües de l'Aragó, encallada a les Corts Aragoneses-.

www.HistoCat.cat