12.7.08

Les excavacions romanes de Besalú es reprendran a mitjan juliol


Vilaweb - divendres, 4 de juliol de 2008

També es rehabilitarà el tram de muralla del carrer dels Horts i de la Font, a partir del mes de setembre

LAURA PORTAL. Besalú

Les restes de la vil·la romana que es van trobar a la prolongació del carrer del Comte Tallaferro de Besalú el 2007 es reprendran aquest estiu, a partir del dia 21, segons va explicar ahir l'alcalde de la vila, Lluís Guinó. Així mateix, també va informar que a partir de setembre començarà la segona fase de rehabilitació de la muralla, a la zona del carrer dels Horts i de la Font.

Els arqueòlegs tornaran a treballar aquest estiu a Besalú. Després de la gran tasca arqueològica feta a la sinagoga medieval, amb la seva troballa i recuperació, ara el torn de la recerca es remunta a l'època romana i anirà a càrrec de l'empresa Janus. Es tracta del jaciment, descobert el 2007, que es troba al costat de la carretera que travessa el municipi, l'antiga N-II, i en la continuació del carrer Comte Tallaferro. Eren unes hortes que es volien adequar com a aparcament, però en la inspecció arqueològica prèvia s'hi van localitzar diferents restes dels segles I aC en un indret que va estar ocupat fins al XV dC. Allà hi van trobar un assentament romà i medieval amb estructures de murs, fosses i sitges. Els resultats van fer que l'Ajuntament decidís que es continués la campanya i que es conservin les restes i es museïtzin, de manera que siguin visitables. Precisament per això, ahir, l'arquitecta i representant del Ministeri d'Habitatge, Gemma Alonso, va firmar amb l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó, l'acta de replanteig prèvia a la licitació de les obres, en virtut de la qual el ministeri, amb els seus fons propis, finançarà una part d'aquesta recerca, juntament amb l'Ajuntament. Així mateix, el finançament servirà per unir el nucli antic de Besalú amb el barri de Capellades, que tradicionalment havia estat un, però que amb la construcció de l'N-II va quedar aïllat. Actualment, en aquest sector, amb l'església de Sant Martí de Capellades i el cementiri, es trenca el sentit natural del passeig al costat del Fluvià. El pressupost és d'uns 600.000 euros.

ACABAR LA MURALLA

A part d'aquesta nova campanya d'excavacions, a partir del mes de setembre també es realitzarà la rehabilitació del tram final de la muralla, entre el carrer dels Horts i de la Font. Es tracta de la segona fase del projecte de recuperació. Aquest sector de la muralla està documentat des del segle XIV. En aquesta zona, estretament relacionada amb els horts de l'Abadia, es volen soterrar els serveis que tenen un fort impacte visual i paisatgístic, continuar el tractament del paviment i dels materials com en el primer projecte i recuperar els diferents trams que estan deteriorats i que, segons l'alcalde, són els més malmesos i desconeguts de la vila. També es restaurarà algun pont que servia d'accés des de les finques de la muralla fins als horts i les escales que hi portaven. Algunes encara existeixen, però d'altres van perdre's, com la que hi havia on ara hi ha un transformador elèctric construït a mitjan segle XX. L'execució d'aquestes obres començarà al setembre, està previst que acabi al desembre i anirà a càrrec de l'empresa Obras Pirenaicas de Figueres, a qui la Generalitat va adjudicar l'obra. El projecte té un pressupost de més de 200.000 euros, cofinançats entre la Generalitat i l'Ajuntament.

www.HistoCat.cat