6.7.08

La ponència del PSOE ignora les esmenes del PSC sobre autodeterminació i grup propi a Madrid


DIRECTE.CAT - 04.07.2008

Només incorpora referències al federalisme i la llengua

El PSOE no inclourà a la ponència marc del seu 37è Congrés federal, que se celebrarà aquest cap de setmana, les esmenes presentades per militants del PSC a favor de reconèixer el dret d'autodeterminació i instant el PSC a disposar d'un grup propi a Madrid. Per contra, si que s'han acceptat esmenes catalanes en favor d'un model federal de l'Estat. Els socialistes preveuen que la ponència final inclogui 'un paràgraf sencer sobre federalisme, el desplegament dels estatuts i el sistema de finançament'. El document també farà referència a la reforma del Senat.

'S'intentarà que a la ponència hi hagin temes més polítics', han afirmat altres fonts consultades. Aquestes fonts esperen que 'al document de la ponència marc apareguin les aspiracions del PSC'. En aquest sentit, han manifestat que això es veurà en el model federal i alguna referència en defensa de la pluralitat lingüística de Catalunya'. De fet, també s'inclourà alguna referència a la llengua. Això coincideix amb la irrupció del 'Manifest per la llengua comuna', en referència al castellà. 'Hi ha hagut una bona feina per part de la delegació dels socialistes' encapçalada per Daniel Fernández 'per assegurar que les esmenes del PSC s'incloguin amb la ponència marc del PSOE', han destacat aquestes mateixes fonts.

En el mateix congrés i amb tota probabilitat, el viceprimer secretari del PSC, Miquel Iceta, serà escollit com a membre de l'executiva del PSOE. El portaveu del PSC substituirà així el primer secretari dels socialistes catalans i president de la Generalitat, José Montilla, i serà acompanyat per l'actual ministre de Defensa, Carme Chacón. Altres noms que havien sonat per entrar a l'executiva del PSOE han estat José Zaragoza i Daniel Fernández. Fonts consultades han defensat la presència d'Iceta a la direcció del PSOE en un moment important per Catalunya amb el desplegament de l'Estatut i del sistema de finançament.

El PSC va presentar les seves 74 esmenes a la ponència marc del 37è Congrés federal del PSOE. Els socialistes catalans van explicar la seva intenció d'incidir en aquesta ponència en la idea que 'la tradició federal del PSOE ha estat i ha de seguir sent' el seu 'més valuós patrimoni per continuar aprofundint en una articulació federal de l'Estat'.

En algunes de les esmenes, el PSC reclama incloure referències al model federal. Per exemple, assenyala que 'el pacte federal és l'expressió més genuïna del reconeixement de la sobirania popular de la que emana la legitimitat institucional'.

En un altre paràgraf reclama incloure la frase: 'L'ideal federal ha de guiar el desenvolupament de l'Estat autonòmic'. En aquesta línia, insta als socialistes a aprofundir en les 'eines d'articulació federal', especialment 'en la reforma del Senat perquè sigui possible el diàleg territorial permanent que sigui propi de qualsevol estat de tipus federal en el món'. Les fonts consultades també han explicat que a la ponència es farà referència a la reforma del Senat.

www.HistoCat.cat