6.7.08

Espanya renuncia a jugar Campionat del Món sub-23 de Bitlles per no coincidir amb Catalunya


Extret del http://www.racocatala.cat
Dilluns, 30 de juny de 2008
Informa: Guillem


La Federació Espanyola de 'Bolos' (FeBolos) ha decidit retirar el seu equip del proper Campionat del Món sub-23 de Bitlles per evitar coincidir amb la selecció catalana d'aquest mateix esport, que compta amb el reconeixement oficial internacional, un reconeixement que a més a més va ser avalat pel Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS-CAS) de Lausanne (Suïssa), en una decisió que ja vam avançar que seria un precedent important per al futur de les seleccions catalanes.

Aquest torneig, que compta també amb el reconeixement oficial del Comitè Olímpic Internacional, començarà el proper 18 de juliol a Orlando (Estats Units), on hi desfilaran desenes de seleccions, cadascuna amb la seva bandera. La catalana, evidentment, amb la senyera. I és que la Federació Catalana de Bitlles i Bowling va ser reconeguda per la Federació Internacional de Bowling (FIQ) l'estiu passat com a membre de ple dret d'aquesta entitat. Pocs mesos després la Federació Espanyola impugnava el reconeixement al TAS, amb un escrit basat en l'ordenament jurídic espanyol, però l'abril d'enguany aquest desestimava la petició i confirmava que la Catalana és membre de ple dret de la FIQ. Abans, havia recorregut també l'admissió a la mateixa FIQ, petició que també li va ser denegada.

Ara per tant la Federació Catalana enviarà un combinat dels seus clubs al Campionat del Món sub-23 de Bitlles, tal i com farà també la resta de seleccions que s'hi han classificat. De fet poques setmanes després d'aquest torneig sub-23, Catalunya participarà també al Campionat del Món absolut de Bitlles. A Espanya la preocupació pel tema és més important de la que sembla. Perquè la Federació Internacional de Bowling (FIQ) està reconeguda pel COI, i per tant compta amb un "extra" de legitimitat, a nivell d'ordenament jurídic internacional, amb què no compten els partits de la selecció catalana de Futbol Sala, Futbol Australià, Korfball o fins i tot el cas de l'Hoquei sobre Patins, modalitats esportives totes elles encara no reconegudes pel Comitè Olímpic Internacional.

Tenint en compte tot això i per evitar un enfrontament entre Catalunya i Espanya, la Federació Espanyola ha decidit retirar el seu propi equip d'aquest torneig, una acció que ja va anunciar que faria en totes i cadascuna de les competicions on puguessin coincidir Catalunya i Espanya. De fet les diferències entre la Federació Catalana i l'Espanyola de Bitlles són abismals: la primera ha fet un gran esforç per situar Barcelona i Catalunya com a un dels focus europeus d'aquest esport -molt jugat arreu del món, però molt poc a l'Estat espanyol-, i compta amb clubs i jugadors en moltes modalitats. En canvi la segona acull disciplines de les bitlles jugades només a nivell territorial espanyol (bolo leonés, pasabolo, bolo burgués), i a més a més no disposa d'una federació pròpia només de Bowling, per ordres del Consejo Superior de Deportes (CSD), de manera que la FeBolos no té ni entrenadors, ni excessius jugadors, ni joves promeses, ni en general cap mena d'infraestructura esportiva potent.

Un cas similar es va produir al 2005, quan la Federació Internacional de Bitlles (FIQ) va reconèixer la Federació de Gibraltar. El CSD va retirar immediatament els equips espanyols de totes les competicions on hi participava Gibraltar, i els va prohibir jugar-hi mentre hi fos present. Posteriorment, però, va retirar la prohibició, i en l'actualitat la selecció espanyola participa en competicions on també hi és Gibraltar.

L'escletxa, doncs, per a les federacions catalanes és evident. La decisió del TAS ha creat un precedent jurídic esportiu internacional de conseqüències importantíssimes, i alguns mitjans de comunicació espanyols, com El Mundo, ja afirmen resignadament que "és qüestió de temps" que altres federacions esportives catalanes segueixin les passes de la Federació Catalana de Bitlles i assoleixin reconeixement internacional.

www.HistoCat.cat