16.3.08

sobre el portolà d'en Domingos Teixeira


Sobre el portolà d'en Domingos Teixeira, he estat buscant escuts portuguesos a internet i SEMPRE apareixen amb el camper (el fons) blanc, no negre; per tant, al portolà els escuts portuguesos SÍ apareixen ocults per un pegot de pintura negre. Seria un cas per estudiar. A més a més, la representació de l'escut no és correcta, perquè a sota de la tinta negre s'hi endevinen cinc escuts blaus, però forman una aspa (X), quan en l'autèntic escut portugués els cinc escuts formen una creu (+). Força estrany, oi?

I encara, tinc la certesa que, en el cas dels escuts catalans que hi apareixen, l'aparició del roig formant pals (I), faixes (-) i barres (/), té un significat precís, perquè si l'orientació hagués estat purament decorativa o estètica, com comenta en Porter en segons quines representacions de la bandera catalana, suposo que hi hauria algun escut en el portolà en què tindríem bandes (\) i no hi ha ni un sol exemple d'aquesta disposició! La qual cosa fa sospitar que la disposició no és atzarosa.

I,a més a més, les osques que presenten els escuts semblen marques amb algun significat, perquè em sembla que tampoc no es repeteixen, segons si són presents en escuts amb barres, pals o faixes. Si voleu , en podria escriure com un escrit, d'aquestes observacions i potser amb il·lustracions i tot.

Xavi Ribau

www.HistoCat.cat

1 Comments:

Anonymous Anònim said...



estic molt interessat en això!!!!

5:54 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home