23.3.08

Jaume I, Baltasar Porcel i aquest país de miserables


La matinada del passat diumenge dia 23 de març, al canal 33 i concretament al programa ‘Millenium’ conduït per en Ramon Colom, vàrem poder veure un petit debat-tertúlia centrat en la figura del rei català En Jaume I.

El programa en si, va ser molt fluix, com ja és tradicional en aquest país sempre que parlem d’història, i mes encara si aquesta història és la nostra, però el que més em va sobtar va ser l’entrevista inicial del programa que en aquest cas va ser amb l’escriptor illenc, en Baltasar Porcel.

Aquest bon home, del que no en tinc cap dubte de què com a escriptor és d’un nivell notable, va demostrar un total desconeixement sobre la figura del nostre mític rei. La nostra història com sabem, ha estat anorreada, trepitjada, tergiversada, i poden vostès mateixos incorporar tots els adjectius que prefereixin, però ja el súmmum, és que nosaltres mateixos anem tirant més porqueria sobre aquells pocs personatges que ens han arribat avui en dia i que encara podem prendre com a referents.

Dir que en Jaume I va estar un covard, que no es va atrevir amb francesos i castellans entre d’altres, i que mes o menys, va organitzar una croada quasi com si allò fos una berbena, és tenir poca o cap documentació, però sobre tot, és un acte de desprestigi de tot allò que envolta la nostra història.

Jo recomano al senyor Baltasar Porcel, llegir una mica més d’història i indagar més en les fonts originals. Li recomano també ser una mica més optimista i positiu amb la història dels catalans, i sobre tot i mes important, dir-li que no es preocupi que encara que ell pateixi d’un auto-odi enorme, som molts els que no participem de la mateixa malaltia i lluitem, perquè ell i gent com ell, quedin en una simple anècdota folklòrica.

Èric Barrat
www.HistoCat.cat

5 Comments:

Anonymous Anònim said...

Company Eric, jo de tu recomanaria menys i donaria els contraarguments a les afirmacions del sr Porcel. Si no, el teu article no passa de ser una difamació desde el talibanisme.

9:25 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Amic anònim,

tens un discurs que ja està massa trillat.No creus que hauries de buscar alguna altre estratègia? La gent ja no està per les teves parides. La gent vol comentaris inteligents i amb nivell, vol que el redactor, la consideri com a posseedora d'un mínim nivell intelectual, però es clar, explicar-te això a tu es cos impossible.

Au va, llegeix una miqueta més i apren alguna coseta i després tornes i en parlem.

Una salutació, amic erudit

2:12 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Home dir que un rei que va doblar la superfície del país és un covard no es necessiten gaires arguments per pensar que possiblement no es mereix aquest qualificatiu.
Segurament en qualsevol país normal si un rei abans d'atacar el veí del sud fa les paus amb el veí del nord es veuria com una maniobra intel·ligent, no covarda. És de covards atacar al veí més feble i mentre que s'espandeix cap a l'est mantenir la pau amb la potència militar i veí de l'oest es de covards?. També eren covards els francesos i els castellans que no van atacar Catalunya?- Si que sembla que hi ha una mica d'auto-odi en les paraules del senyor Baltasar Porcel.

8:01 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Jaume I la va cagar al conquerir València i Mallorca i no anexionar-les a Catalunya. La va cagar en regalar Murcia a Castella. La va cagar en signar l'acord de Corbeill a canvi de res. Va organitzar una creuada i s'en va tornar, no per por, sino potser perque tant se li enfotia.
La situació actual a Valencia i Mallorca li debem a ell i a la seva visió familiar-personal del Regne.
Un cop explicat tot aixó, en Porcel no va tant equivocat.
XpoferenS

2:32 p. m.  
Anonymous Anònim said...

país de miserables? És possible. No tinc un duro i em ténen el comte corrent embargat. Bé anecdotes a part. No crec que es pugui dir tant alegrement que el rei Jaume fós o no el que sigui. Tenim constancia documental de les cicunstancies personals i pol·lítiques que envoltàven al rei Jaume en el moment de prendre aquelles decisions, de les quals se l'acusa de "cagar-la"?
Comellas

10:21 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home