14.9.07

Calendari Deulofeu


(font: Diari de Girona 29/08/2007)

Sebastià Roig


Aquest estiu hem tingut tres serps mediàtiques: l´agonia del tauró femella Miracle, la rebolcada teatral de Leticia Sabater i la idea de celebrar el 2014 un referèndum sobre la independència.

D´aquests tres scoops, el tercer és el millor de tots. I no parlo tant des d´un punt de vista sobiranista -podem fer la consulta demà passat, si voleu- com des d´una òptica esventada i heterodoxa.

M´explicaré més bé: tots sabeu que l´historiador figuerenc Alexandre Deulofeu va vaticinar que Catalunya seria sobirana entre el 2029 i el 2039. No estic capacitat per dir si això acabarà succeint. Però sempre em fa goig recordar que el nostre exalcalde, moltes dècades abans, ja havia vaticinat que l´URSS se n´aniria a fer gàrgares. Fet que quan va ocórrer, potser per altres motius, va deixar tothom destarotat.

D´acord; fins al 2039 encara falten anys i panys... Però si alguna lliçó ens diu la història és que res no és etern i que les fronteres estatals, o les divisions geopolítiques que més sòlides ens semblen, es poden desfer amb la rapidesa d´un bolado. Per això, com a esperit eixelabrat que sóc, m´ha fet gràcia que el president d´ERC, aprofitant el maltractament infraestructural que patim, s´hagi tret del barret la data del 2014. Tot el poti-poti que això generi pot contribuir a revifar la figura de Deulofeu.

El 2039, assegudets en una terrasseta de la Rambla, podrem viure i veure en directe si el nostre historiador tenia raó. Jo sóc força escèptic i descregut, però ara mateix em ve de gust donar-li un sí a Deulofeu. Un sí dels grossos.


Font

www.HistoCat.cat